Få en lugn och lycklig mage som du inte märker av!

Idag kära ni har jag lovat att jag ska skriva om maten som människomagen gillar. Den maten som får vår mage i balans.
Min matresa började med viktfokus då jag ville bli av med överblivna gravidkilon. Jag hade läst högskolepoäng inom näringslära så jag visste vikten av vitaminer, mineralernas funktion och kunde räkna precisa kalorimängder. Det var det mat handlade om, kalorier in och kalorier ut, sedan vad man stoppade i munnen var inte så noga så länge man fick i sig de viktigaste näringsämnena. Eftersom jag visste denna sanning var det väldigt svårt för mig när jag lade om kosten till LCHF. Svårt att förstå att man kunde äta vispgrädde utan att få hjärtinfarkt, ägg utan att det skulle höja kolesterolet (vilket ju inte har någon betydelse oavsett - please alla läkare, sluta skriv ut kolesterolhämande medicin rutinmässigt, vi vet så mycket mer nu än förr..) och till sist äta det kaloritäta smöret utan att bli en tjockis - snarare tvärtom.

När jag tog bort raffinerat socker, snabba och tomma kolhydrater som pasta och mjöl gick jag ner i vikt. Perfekt tänkte jag, det var ju det som var planen. Det som också hände var att jag glömde bort min annars oroliga mage. Som bonus blev den också bättre och spökskiten blev plötsligt vardag. Ni vet den där som försvinner direkt, den varken syns i toaletten eller på pappret och tar max 10 sekunder att slutföra.
Prefectomundo 👌

Vidare blev mitt humör jämnare, jag blev gladare och piggare. Fick ingen dipp på eftermiddagen och sötsuget var borta.
Tänk så mycket som kunde ändras genom maten!

Jag kände att jag var någonting på spåren eftersom jag märkte hur mycket maten påverkar välmåendet i stort och min mentala hälsa så under vidare djupdykning i matens och hormonernas värld har jag blivit mer näringsletare än kolhydratpolis. Jag äter mer kolhydrater än tidigare men jag väljer de som gör gott för tramfloran.
Och DÄR satte jag den, tarmfloran, det är den vi ska ha i åtanke när vi äter.


För att få en mage som mår så bra att vi glömmer bort den och får lyckliga lättsamma toalettbesök behöver vi mata de goda tarmbakterierna med alla grönsaker du kan komma på, varför inte prova en ny grönsak varje vecka under en tid? Ha som vana att äta gröna blad dagligen, t ex spenat. Fibrer, bästa är hela korn - de når långt ner i tjocktarmen, helt råg till exempel istället för vetemjöl som är så dammligt att det nästan går ut i blodet innan vi ens hunnit svälja. Frukt. Baljväxter för ett stabilare blodsocker, nötter, olivolja, antiinflammatoriska kryddor såsom kanel, gurkmeja (kom ihåg att hetta upp den först) ingefära, vitlök. Syrade grönsaker, pass på! Syrade grönsaker är en ny spännande värld för mig som jag är på väg in i. Vilt kött, eller prioritera gräsbetande djur, helst lokalproducerat om du inte har tillgång till vilt. Ät kött någon gång ibland, inte dagligen. Feta fiskar såsom makrill, sill och lax. Bär. Ägg och till viss del mejeri såsom kefir eller opastöriserade ostar till exempel. Smart är det också att tillaga maten på lägre temperaturer, ska du värma grönsaker är ångkokning att föredra för att bibehålla den mesta näringen.

Visst är det lustigt att jag inte fick lära mig någonting om tarmfloran när jag läste näringsfysiologi på högskolan? Eller varför skulle man förresten, det handlar ju bara om kalorier in och kalorier ut..

Avslutingsvis, som jag brukar säga, om det känns mastigt - ta en sak i taget och vips efter ett år eller två ser skafferiet och kylen helt annorlunda ut!

#sockerkriget #tarmflora #grönsaker #människomat #tarmbakterier #syradegrönsaker #surkål #bajs #LCHF #lågkolhydratkost #antiinflammaotriskt #mjölk #lax #fetafiskar #nötter #olivolja #viktnedgång #gånerivikt #vikt #tjock #nervösmage #ontimagen #kefir #happyfood #superfood #näring #kalorier #banta #blismal #trött #pigg

Gillar

Kommentarer

vagentillmal
vagentillmal,
Åh vad intressant och kul blogg som kan hjälpa oss i våran väg mot ett hälsosammare liv 😊nouw.com/vagentillmal
Sockerkriget
Sockerkriget,
Men så fina ord!! Vad kul också att du är på väg in i en förändring - varnt lycka till, jag hejar på er!!nouw.com/sockerkriget
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229